Seksuele klachten

Het is vervelend als vrijen pijn doet of niet vanzelf gaat. Je voelt je onzeker en weet niet goed hoe je het kan oplossen. De oorzaak van pijn bij vrijen of problemen met erectie of orgasmes ligt vaak in de bekkenbodemspier. Een bekkenfysiotherapeut kan je hiervoor goed behandelen.

Wat zijn seksuele klachten?

Bij seksuele klachten kan je denken aan:

  • Pijn bij vrijen (m/v) door te strakke bekkenbodem
  • Geen orgasme krijgen
  • Pijn bij aanraking, stoten, penetratie
  • Moeite met erectie krijgen en orgasme uitstellen
  • Gevoelloosheid of pijn rondom je geslachtsdelen

De bekkenbodemspier kan overactief of juist verzwakt zijn en daardoor zorgen voor klachten. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel, die zelf vaak lastig te doorbreken is. Soms kiest de bekkenfysiotherapeut ervoor om samen te werken met de seksuoloog.

Oorzaken van seksuele klachten

We noemden al de overactieve of verzwakte bekkenbodemspier als oorzaak voor seksuele klachten. Een andere oorzaak kan een operatie of bevalling zijn. Vooral bij de laatste kunnen littekenweefsel of de gevolgen van langdurig persen zorgen voor klachten. Een traumatische ervaring, zoals seksueel misbruik of een stressvolle jeugd, kan er ook voor zorgen dat je seksuele klachten krijgt.

 

Wat kan Bekkencentrum Schambergen
in Zuid-Limburg voor je doen?

De bekkenfysiotherapeut begint altijd met een intakegesprek. Hierin bespreken we de mogelijke oorzaken. Een bekkenbodemfunctie-onderzoek, een bewegingsonderzoek of een vragenlijst behoren ook tot de mogelijkheden.

Door de functie van je bekkenbodem te verbeteren, pak je de klachten doelgericht aan. Dit gebeurt met een behandelplan op maat, dat bestaat uit een combinatie van behandelingen in de praktijk en oefeningen die je zelf doet. Je kan de bekkenfysiotherapeut zien als een coach die je helpt naar een goed functionerende bekkenbodem, waardoor je klachten verdwijnen.

Je mindset speelt hierin ook een belangrijke rol, je leert hoe je kan ontspannen en hoe je naar je lichaam luistert. Dit draagt bij aan je herstel.

Voorkomen is beter dan genezen, daarom kan je bij de bekkenfysiotherapeut ook terecht voor:  preventie en voorlichting

Hoe lang duurt de behandeling?

 

In het begin ligt de frequentie van de behandelingen hoger. Naarmate je zelf steeds beter in staat bent om je bekkenbodem te ontspannen of aan te spannen, zal er een langere tijd tussen de behandelingen zitten. Door een behandelplan op maat weet je precies wat je kan verwachten. Gemiddeld zijn 6 tot 9 behandelingen voldoende.

  MAAK EEN AFSPRAAK