25 jaar Fysio Schambergen: hoe het begon! Op 1 september 1998 werden Thom Schambergen en Charlotte Schambergen-Maurer trotse eigenaars van hun eigen fysiotherapiepraktijk in Kerkrade. De komende tijd blikken we in blogs terug op de afgelopen 25 jaar. Hoe kwamen ze destijds tot deze stap en hoe verliep de start? Charlotte vertelt!


Terug naar 1998

“In 1998 stond er een fysiotherapiepraktijk te koop op Bleijerheide in Kerkrade. Dat was een mooie kans voor ons! We hadden elkaar leren kennen op de opleiding en studeerden allebei in 1993 af als fysiotherapeut. De eerste paar jaar na de opleiding hebben we enkele waarnemingen gedaan in zowel Limburg als  Duitsland terwijl we bewegingswetenschappen aan de universiteit in Maastricht studeerden. Samen wilden we ondernemen in onze eigen praktijk. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de zorgverzekeraars hadden de rem op nieuwe praktijken gezet. Je kreeg alleen een contract met een zorgverzekeraar als je een praktijk overkocht.”

Nieuwe praktijk in Kerkrade

De praktijk die we overnamen van Hans van Beurden was een begrip in Kerkrade. Het was een moderne praktijk voor die tijd. Waar de meeste praktijken grote zalen met gordijntjes tussen de massagebedden hadden, had Hans een mooie lichte oefenruimte en 5 functionele behandelruimten. Er waren ook een ruim kantoor, een wachtkamer en een keukentje én de hele praktijk was onderkelderd. In die kelder zat toen nog een knusse bar, maar Thom en Charlotte zagen al een grote oefenzaal voor zich. Zo’n oefenzaal met fitnessapparatuur was nog niet standaard in 1998, dus daarin zouden Thom en Charlotte vernieuwend zijn.

De sprong gewaagd!

Er volgden de nodige gesprekken met een adviesbureau en de verkopende praktijk. De beslissing ging niet over één nacht ijs, na een tijdje hakten Thom en Charlotte de knoop door en waagden samen de sprong naar Kerkrade. Charlotte was inmiddels zwanger van hun eerste kind. Charlotte: “We maakten kennis met het personeel. Daar zaten heel wat bekenden tussen. Zo was Bart een oud-studiegenoot, bij collega Gerti pasten Thom en Charlotte vroeger op, Marlie was getrouwd met een van de docenten op de opleiding en dan waren er ook nog Colinda en Jos. Leuk weetje: Bart viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum in onze praktijk. Gerti en Marlie gingen in 2022 na 24 jaar met pensioen.

Heldere bedrijfsdoelen

Een van de belangrijkste bedrijfsdoelen was specialiseren. Het beroep fysiotherapie begon veel te breed te worden. Het was onmogelijk om in de toekomst als algemeen fysiotherapeut te blijven werken. Je zou de patiënten hiermee tekort doen. Charlotte: “We wilden voor kwaliteit gaan en niet voor kwantiteit. We wilden specialisten zijn van het bewegingsapparaat en daarnaast verdiepen en verbreden, indien mogelijk evidence based (testen en behandelingen die wetenschappelijk bewezen waren) en anders op ervaring berust waren. Meten is tenslotte weten: niet met de behandeling beginnen, eerst een intakegesprek gevolgd door testen om te meten wat de diagnose daadwerkelijk is en daar een passend behandelplan bij opstellen. We hadden door onze wetenschappelijke achtergrond al wat ervaring opgedaan en wilden dit graag delen.


In de volgende blog vertellen we meer over de verschillende specialisaties.